Dubai building-Burj-al-arab-beach

Dubai je grad ekstrema u jednom trenutku ste u pustinji, a u sledećem plivate sa delfinima. Poseta Dubaiju je zadovoljstvo ovo je grad koji se stalno menja, tako da je važno da imate ideju šta da očekujete pre nego što krenete. Ultimativni vodič za početnike će vam pomoći da se snađete.  Vodič pokriva sve, od toga kako pronaći smeštaj, kako se kretati i šta očekivati kada je u pitanju hrana, kupovina i razgledanje! Ovo je grad sa mnogo atrakcija, od tržnih centara do plaža. Grad je takođe popularan po tome što je turistička destinacija i ima niz aktivnosti koje možete isprobati. Ako prvi put posećujete Dubai, evo 3 stvari koje treba da znate pre putovanja:

1. Ne plašite se vrućine! Nije tako loše kao što se čini. Samo ostanite hidrirani i pijte puno vode. Takođe možete nositi sa sobom flašu vode u svakom trenutku za svaki slučaj.

2. Nema potrebe da nosite mnogo novca sa sobom. Kreditne kartice se prihvataju svuda, a u većini oblasti postoje bankomati koji prihvataju devize. Zato ne brinite previše o tome da nosite velike količine gotovine ili da morate podizati novac sa bankomata svaki dan pre putovanja!

3. Ako planirate da ostanete duže od 2 nedelje, iznajmljivanje apartmana je najbolja opcija za vaš boravak jer cene hotela vrtoglavo rastu.

Kada je Dubai postao destinacija iz snova?

Kada je Dubai postao destinacija iz snova? Koje je najbolje vreme za posetu Dubaiju? Koje su neke od najpopularnijih stvari koje treba raditi u Dubaiju? Dubai je postao destinacija iz snova 1970-ih i 1980-ih. To je jedan od najvažnijih gradova na svetu. Lonely Planet je proglasio grad jednom od 10 najboljih destinacija za 2018.

Neka popularna mesta za posetu u Dubaiju uključuju:

  1. Burj Khalifa: Najviša zgrada na svetu, sa osmatračnice na 124. spratu sa koje zastaje dah.
  2. Dubai Mall: Jedan od najvećih tržnih centara na svetu. sa vrhunskim brendovima i širokim izborom restorana i kafića.
  3. Palm Jumeirah: Veštačko ostrvo u obliku palme, poznato po svojim luksuznim odmaralištima i plažama.
  4. Fontana Dubaija: Smeštena u podnožju Burj Khalife, fontana nudi spektakularnu predstavu svetlosti i vode uz muziku.
  5. Muzej Dubaija: Smešten u tvrđavi Al Fahidi, ovaj muzej pruža uvid u istoriju i kulturu grada.
  6. Sky Dubai: Skijalište u zatvorenom, zajedno sa ski stazama, žičarama i snežnim parkom.
  7. Dubai Creek: Istorijski plovni put koji je igrao važnu ulogu u razvoju grada, nudi izlete brodom i tradicionalne pijace.
  8. Dubai Marina: Prelepa oblast na obali sa luksuznim jahtama i vrhunskim restoranima, takođe nudi prelepu večernju šetnju.
  9. Safari u pustinji: Doživite kulturu beduina, uživajte u jahanju kamila i uživajte u prelepom zalasku sunca uz tradicionalnu arapsku kuhinju i zabavu.
  10. Akvarijum i podvodni zoološki vrt: Ovaj veliki akvarijum ima tunel koji omogućava posetiocima da šetaju i posmatraju širok izbor morskog života.

Ovo su samo neke od mnogih atrakcija koje se mogu videti u Dubaiju, a grad nastavlja da raste i evoluira svaki dan.

Saveti za turiste i druge opšte putnike tokom posete

Ovo je moderan i kosmopolitski grad koji dočekuje posetioce iz celog sveta. Međutim, postoji nekoliko stvari koje putnici treba da imaju na umu kada posete Dubai:

Kodeks oblačenja: Stanovnici Dubaija su pretežno muslimanske veroispovesti, a posetioci bi trebalo da se oblače skromnije u javnosti. To znači pokrivanje ramena i kolena, posebno kada posećujete verske objekte ili vladine zgrade.

Konzumacija alkohola: Konzumiranje alkohola na javnim mestima je protivzakonito. Barovi i noćni klubovi su dostupni u nekim hotelima i drugim mestima. Ali morate imati 21 godinu da bi vam se služio alkohol.

Zakoni: Grad ima stroge zakone i kazne, a posetioci treba da budu svesni lokalnih zakona i običaja. Na primer, upotreba nedozvoljenih droga je kažnjiva smrću. Tolerancija na fizički ili verbalni uvredljivi jezik ili ponašanje je niska.

Javni prevoz: Ovde je izuzetno moderan i efikasan sistem javnog prevoza, uključujući autobuse i metro vozove, koji su relativno jeftini i praktičan načini za kretanje. Međutim, taksiji su takođe široko dostupni i mogu biti dobra opcija za putnike sa prtljagom ili invaliditetom.

Napojnica: U Dubaiju se očekuje napojnica, posebno u restoranima i hotelima. Opšta smernica je da zaokružite račun na najbliži ceo iznos ili ostavite nekoliko dodatnih dirhama za izuzetnu uslugu.

Novac: Valuta je Dirham i široko je prihvaćena u gradu, a široko su prihvaćene i kreditne i debitne kartice.

Vreme: Vreme u gradu može biti izuzetno vruće tokom letnjih meseci (od juna do septembra). Turistima se savetuje da ostanu hidrirani i izbegavaju sunce tokom najtoplijih delova dana.

Ramazan: Ako putujete tokom meseca Ramazana, važno je napomenuti da muslimani poštuju dnevni post, tako da se jedenje i piće u javnosti tokom dana smatra nepoštovanjem. Neka preduzeća i restorani mogu biti zatvoreni tokom dana, ali većina turističkih mesta i hotela nastavlja sa svojim redovnim rasporedom usluga.

Viza: Za državljane Republike Srbije za boravak do 90 dana u Ujedinjenim Arapskim Emiratima nisu potrebne vize za ulazak kao ni potvrde koje se odnose na covid19.

Pogledajte i sledeću destinaciju: Cala Coticcio