Kako se ChatGPT koristi za kriminalne aktivnosti

BRISEL (Rojters) – Policijske snage EU, Europol, upozorile su u ponedeljak na potencijalnu zloupotrebu chat bota sa veštačkom inteligencijom ChatGPT u pokušajima fišinga, dezinformacija i sajber kriminala, dodajući hor zabrinutosti u rasponu od pravnih do etičkih pitanja.

Od svog objavljivanja prošle godine, OpenAI-ov ChatGPT koji podržava Microsoft pokrenuo je tehnološku pomamu, što je navelo rivale da lansiraju slične proizvode i kompanije da integrišu njega ili slične tehnologije u svoje aplikacije i proizvode.

„Pošto se mogućnosti LLM-a (velikih jezičkih modela) kao što je Chat-GPT aktivno poboljšavaju, potencijalna eksploatacija ovih tipova AI sistema od strane kriminalaca pruža mračnu perspektivu“, rekao je Europol dok je predstavljao svoj prvi tehnički izveštaj počevši od čet-bota.

On je izdvojio štetnu upotrebu ChatGPT-a u tri oblasti kriminala.

„Sposobnost Chat-GPT-a da sastavlja veoma realističan tekst čini ga korisnim alatom za fišing svrhe“, rekao je Europol.

Sa svojom sposobnošću da reprodukuje jezičke obrasce kako bi se imitirao stil govora određenih pojedinaca ili grupa, kriminalci bi mogli da koriste chatbot za ciljanje žrtava, saopštila je agencija za sprovođenje zakona EU.

Navodi se da Chat-GPT-ova sposobnost da brzo i obimno stvara autentični zvučni tekst takođe ga čini idealnim alatom za propagandu i dezinformacije.

„Omogućava korisnicima da generišu i šire poruke koje odražavaju specifičan narativ uz relativno malo truda.“

Kriminalci sa malo tehničkog znanja mogli bi da se obrate Chat-GPT-u za proizvodnju zlonamernog koda, saopštio je Europol.