Kako oporaviti podatke sa vašeg MacBook-a

 

Zaraza zlonamernim softverom, oštećenje sistema datoteka i disfunkcija operativnog sistema su svi mogući uzroci Macbook-a koji se ne može pokrenuti.

Moguće je da kad god pokušate da uključite svoj MacBook, on neće proći pored Apple logotipa.

Svakako je moguće da je problem uzrokovan neispravnim ili uništenim MacBook hard diskom. U takvim slučajevima, Apple preporučuje korisnicima da pokrenu svoj MacBook ili iMac u režim oporavka i ponovo instaliraju Mac OS pomoću uslužnog programa za disk. Potencijalno možete koristiti Time Machine Backup da biste vratili svoje MacBook podatke.

Međutim, oba ova rešenja ne obećavaju rezultate, a vaši podaci su uvek u opasnosti. Ponovna instalacija Mac-a u režimu oporavka može dovesti do gubitka podataka, a ne čuvaju svi rezervnu kopiju Time Machine-a da bi vratili podatke iz rezervne kopije. Da li to znači da su vaši podaci trajno izgubljeni?

Svi vaši podaci su nedostupni zbog MacBook-a ili iMac-a koji se ne pokreće ili se ne pokreće; čitajte dalje da biste saznali kako da oporavite datoteke sa Mac-a koji se ne pokreće. U ovom članku ćete otkriti dve vrednosti za oporavljanje podataka sa MacBook čvrstog diska koji se ne može pokrenuti. Postoje i drugi načini da popravite MacBook koji se ne pokreće.

Korišćenje režima ciljnog diska za preuzimanje informacija sa Mac-a koji se ne može pokrenuti:

Da biste vratili podatke sa MacBook-a koji se neće pokrenuti nakon Apple logotipa, biće vam potreban drugi Mac koji radi. Ako nemate pristup drugom MacBook-u ili iMac-u, možete oporaviti datoteke sa uništenog MacBook Pro ili Air čvrstog diska pomoću računara.

Srećom, režim Target Disk vam omogućava da izbegnete rastavljanje vašeg MacBook-a ili iMac-a. Kada pokrenete svoj Apple računar u Target Disk režimu, MacBook postaje eksterni čvrsti disk.

Kao rezultat toga, možete da koristite odgovarajući USB konektor ili kablove za prenos podataka, kao što su Thunderbolt ili FireVire, da povežete oštećeni MacBook ili iMac sa drugim računarom. Prvo povežite oba Mac računara koristeći Firevire ili Thunderbolt kabl (konvencionalni USB kabl ne bi funkcionisao). Uverite se da je Mac sa kojeg želite da prenosite isključen (izvor). Pritisnite dugme za napajanje na originalnom Mac-u (onom koji se neće pokrenuti), a zatim držite T i sačekajte da se pokrene u režimu ciljnog diska.

Sada je vreme da se fokusiramo na drugi Mac. Kada je režim ciljnog diska omogućen, izvorni Mac-ov disk mora da se prikaže na vašoj radnoj površini (ili na bočnoj traci Finder-a pod „Lokacije“). Da biste otvorili industriju, dvaput kliknite na nju.

Morate zatražiti lozinku koju bi macOS mogao da koristi za otključavanje volumena ako je disk zaštićen pomoću FileVault-a.

Možete koristiti Mac Sharing Mode za deljenje datoteka sa Mac-a opremljenog Apple Silicon-om sa M1 čipom ili novijim. Ovo funkcioniše na uporediv način sa režimom ciljnog diska, ali jedinstveno.

Koristite režim Mac Deljenja

Za početak, koristite USB, USB-C ili Thunderbolt kabl za povezivanje dva računara.

Uverite se da je Apple Silicon Mac (sa kojeg želite da delite) isključen, a zatim kliknite i držite dugme za napajanje dok se na ekranu ne ispiše „Učitavanje opcija pokretanja“.

Izaberite „Opcije“, zatim „Nastavi“, a zatim unesite lozinku kada se to od vas zatraži. Vaš Mac bi se pokrenuo u režimu oporavka, gde će od vas biti zatraženo da izaberete Pribor, a zatim Deli disk. Kliknite na Započni deljenje nakon što izaberete disk koji želite da delite.

Otvorite Finder na svom drugom Mac-u (onom na koji prenosite datoteke), pomerite se do dna bočne trake i izaberite Mreža iz kolone „Lokacije“. Ako sve funkcioniše glatko, mora se prikazati Mac sa kojeg pokušavate da kopirate podatke. Zatim izaberite „Poveži se“ nakon što ste dvaput kliknuli na njega. Nakon toga, izaberite „Gost“, a zatim „Poveži“ da biste dovršili proceduru.

Sada morate biti dostupni na svom Mac-u i prenijeti sve što vam je potrebno. Uklonite disk i isključite svoj Mac izvor (Apple Silicon) kad god završite.

MacOS Recovery from APFS Snapshot se može koristiti za oporavak podataka.

Možete da koristite macOS Recovery da biste svoj Mac vratili u početno stanje ako koristi macOS High Sierra, Mojave ili Catalina, a pogon za pokretanje je formatiran sa APFS. Evo kako da koristite sačuvani snimak za vraćanje datoteka sa APFS snimka kreiranog neposredno pre instalacije macOS-a koristeći sačuvanu sliku.

Tokom pokretanja vašeg Mac-a, pritisnite tastere Command + R da biste ga stavili u režim oporavka.

U padajućem meniju izaberite Restore from Time Machine Backup.

Pojaviće se prozor za vraćanje iz vremenske mašine. Nastavite da izaberete početni disk sa snimkom koji želite da vratite klikom na dugme Nastavi na. Da biste se oporavili od izabrane slike, izaberite opciju Nastavi. Vaš Mac bi se odmah ponovo pokrenuo nakon što se vraćanje završi.

Ponovo pokrenite Mac u režimu oporavka:

Kada pokrenete svoj Mac u režimu oporavka, dobićete opcije koje će vam pomoći da popravite svoj MacBook koji se ne pokreće. Izvršite dole navedene procedure (Disk Utiliti) da biste napravili rezervnu kopiju ili oporavili datoteke sa Mac-a koji se ne može pokrenuti koristeći režim oporavka; izvršite procedure u nastavku (Disk Utiliti).

  • Povežite spoljni čvrsti disk na svoj Mac koji se ne pokreće.
  • Držite tastere Command + R dok ne vidite Apple logo na Mac-u koji se ne može pokrenuti.
  • U prozoru macOS uslužnog programa izaberite Disk Utiliti.
  • Izaberite disk sa kojeg želite da oporavite ili napravite rezervnu kopiju podataka (na primer, Macintosh HD, osim ako ga niste preimenovali).
  • Zatim, u okviru Datoteka, izaberite Nova slika.
  • Izaberite sliku sa navedenog diska (Macintosh HD).
  • Izaberite svoj eksterni disk sada, a zatim izaberite komprimovani format i sačuvajte.

Kada se završi postupak oporavka ili pravljenja rezervne kopije, možda ćete na spoljnom uređaju pronaći svoje Mac podatke koji se ne mogu pokrenuti.

Znaci i razlozi čvrstog diska koji se ne može montirati

Problem „tvrdog diska koji se ne može montirati“ na Mac-u se obično javlja kad god ga prvi put uključite. Vaš Mac operativni sistem bi montirao lokalni sistem datoteka i čitao podatke sa Mac diskova tokom procedure pokretanja. Problem „tvrdog diska koji se ne može montirati“ nastaje kada vaš macOS ili Mac OS Ks ne mogu da dođu do disk jedinice ili sistema datoteka. Za ovaj problem su potrebni sledeći podaci:

Simptomi
U programu Disk Utiliti, čvrsti disk će biti zasivljen.
Podaci diska koji se ne može montirati biće nedostupni.
Mogućnosti čitanja/pisanja podataka postaju veoma spore, a pristupačnost postaje veoma teška.
Ove datoteke su vidljive, ali ne mogu da vrše nikakve radnje kao što su kopiranje ili premeštanje.

Uzroci

Moguće oštećenje sistema datoteka
Problem sa operativnim sistemom
Greška uslužnog programa za disk

Magazin24