Naučite kako da razumete princip 5-1 jer može značajno poboljšati vašu vezu ili brak!

 

princip 5-1

credit: wavebreakmedia on freepik

Ako ste bili u dugoj vezi ili braku, verovatno znate da nesporazumi i sukobi vremenom mogu postati intenzivniji. Iako je normalno da se po nekada ne slažete sa svojim partnerom, način na koji se nosite sa tim sukobima može dovesti do normalizacije odnosa ili prekinuti vašu vezu.

Sedamdesetih godina 20. veka dr Džon Gotman je sproveo eksperiment u kome je od parova traženo da detaljno objasne svoje sukobe tokom 15 minuta. Devet godina kasnije, pozvao je te iste parove na još jedan razgovor i mogao je da predvidi sa stopom uspeha od 90% koji parovi su ostali zajedno, a koji su se razveli. U čemu je bila poenta? U toku sukoba u vezi, odnos pozitivnih i negativnih interakcija igra značajnu ulogu, a uspešne brakove karakteriše odnos princip 5-1 u korist pozitivnih interakcija.

Negativne interakcije, kao što su okretanje očima, kritika i defanzivnost, smatraju se štetnim za vezu. Ljutnja, s druge strane, nije nužno negativna osim ako nije praćena prezirom, kritikom ili snishodljivošću. U srećnim brakovima i dalje može doći do negativnih interakcija, ali ono što je važno je kako se parovi kasnije nose sa njima.

Pozitivne interakcije, kao što je pokazivanje naklonosti, pokazivanje razumevanja i dogovaranje rešenja, mogu ublažiti situaciju i poboljšati odnos. Srećni parovi imaju tendenciju da izbegavaju da podižu ton, koriste humor da bi raspršili napetost i fokusirali se na pronalaženje rešenja umesto da kritikuju jedni druge.

U suštini, princip 5-1 naglašava važnost održavanja pozitivnog i konstruktivnog pristupa rešavanju sukoba u vašoj vezi. Iako je prirodno imati nesuglasice, način na koji ih rešavate može napraviti ogromnu razliku u uspehu i dugovečnosti vaše veze. Usredsređivanjem na pozitivne interakcije i zajedničkim pronalaženjem rešenja, možete izgraditi jači i ispunjeniji odnos sa svojim partnerom bez dodatnih i nepotrebnih stresova.

4 Vitalna ključna indikatora učinka društvenih medija