paleo dijeta

Paleo dijeta, takođe poznata kao “dijeta pećinskog čoveka”, postala je sve popularnija u poslednjih nekoliko godina.

Ovaj način ishrane podrazumeva oponašanje ishrane naših predaka koji su živeli tokom paleolitske ere, otprilike pre 10000 godina. Ideja iza Paleo dijete je da naša tela nisu evoluirala da pravilno vare i procesuiraju moderne namirnice koje jedemo, što dovodi do niza zdravstvenih problema. U ovom članku, istražićemo osnove Paleo dijete, uključujući šta možete jesti, šta treba izbegavati u ishrani, potencijalne prednosti i nedostatke ovog plana ishrane.

Šta možete jesti

Paleo dijeta podstiče konzumiranje celih, neprerađenih namirnica koje su bogate proteinima, zdravim mastima i vlaknima. To uključuje meso (najbolje organsko i sa ispaše), ribu, jaja, povrće (posebno zeleno lisnato), voće, orašaste plodove i semenke. Namirnice koje nisu dozvoljene u Paleo dijeti uključuju žitarice (poput pšenice, pirinča i ovsene kaše), mlečne proizvode, mahunarke (kao što su pasulj i sočivo), rafinisani šećer i prerađene namirnice.

Šta treba izbegavati u ishrani

Hrana koju treba izbegavati u Paleo dijeti su namirnice koje nisu bile dostupne tokom paleolitske ere ili su od tada jako prerađene. To uključuje prerađenu hranu, žitarice, mahunarke i mlečne proizvode. Razlog za ove restrikcije je da naša tela nisu adaptirana da procesuiraju ove namirnice, što može dovesti do inflamacije, probavnih problema i drugih zdravstvenih problema.

Prednosti Paleo dijete

Paleo dijeta je pokazala nekoliko potencijalnih zdravstvenih prednosti. Na primer, može podržati zdrav nivo šećera u krvi smanjenjem unosa rafinisanog ugljenog hidrata i šećera. Pored toga, visok sadržaj proteina u Paleo dijeti može pomoći u gubljenju i održavanju telesne težine. Neka istraživanja su takođe sugerisala da Paleo dijeta može smanjiti faktore rizika za srčane bolesti, poput visokog krvnog pritiska i povišenog nivoa holesterola.

Nedostaci Paleo dijete

Iako Paleo dijeta ima nekoliko potencijalnih prednosti, postoje i neki nedostaci koje treba uzeti u obzir. Prvo, ova dijeta može biti skupa zbog naglaska na organskoj hrani i kvalitetnim mesnim proizvodima. Takođe, ograničavanje unosa žitarica i mahunarki može dovesti do nedostatka vlakana i drugih hranljivih sastojaka. Kao i sa svim dijetama, treba biti oprezan u dugoročnoj primeni i razgovarati sa lekarom pre početka ovog plana ishrane.

Paleo dijeta vs Keto dijeta

Paleo dijeta i Keto dijeta često se mešaju, ali postoje ključne razlike između ova dva plana ishrane. Keto dijeta podrazumeva izuzetno nisku količinu ugljenih hidrata, visok unos masti i umereni unos proteina. Sa druge strane, Paleo dijeta se fokusira na celu hranu koja je bogata proteinima i zdravim mastima, a ograničava ugljene hidrate iz žitarica i prerađene hrane. Dok oba plana ishrane mogu dovesti do gubitka telesne težine i poboljšanja zdravlja, različiti su u svom pristupu i ograničenjima.

Generalno, može se reći da, Paleo dijeta podrazumeva konzumiranje celih, neprerađenih namirnica koje su bogate proteinima, zdravim mastima i vlaknima, a izbegavanje žitarica, prerađene hrane i mlečnih proizvoda. Potencijalne prednosti ove dijete uključuju podršku zdravom nivou šećera u krvi i smanjenje faktora rizika za srčane bolesti.

Međutim, nedostaci Paleo dijete mogu uključivati visoke troškove hrane i ograničenje vlakana i drugih hranljivih sastojaka. Kao i sa svim dijetama, pre početka ovog plana ishrane treba se posavetovati sa lekarom i pratiti njihove savete u dugoročnoj primeni.

Koja je najbolja namirnica da skinete masne naslage.